LMP-s kutatás: Vitézy már 16 százalékon áll, de Karácsony magabiztosan vezet

Megosztás

Kiszivárgott egy az LMP által megrendelt közvéleménykutatás, amit a Válasz Online közölt részletesen. Az Index.hu értesülései szerint a kutatást még a járatritkítási vita előtt készítették. A számok alapján jól áll Vitézy, különösen, ha a trendet nézzük, azonban Karácsony Gergely főpolgármestertől még így is nagyon le van maradva.

Válasz Online birtokába került, az LMP által megrendelt kutatás szerint Vitézy Dávid máris 16 százalékon áll a főpolgármesteri versenyben.

Ez az első olyan mérés, amely azt mutathatja, Vitézy Dávid jelentősen túlszárnyalhatja az eddig vélt 5 százalék körüli eredményt. 

A Válasz Online szerint már szinte biztos, hogy a volt közlekedési államtitkár elindul a a főpolgármester-választáson, az LMP és civilszervezetek támogatásával. A portálhoz több belső mérés is eljutott.  

A Pulzus közvéleménykutató múlt heti mintavétele után arra jutott, hogy ha most tartanák a főpolgármester-választást, akkor:

Karácsony Gergely főpolgármesterre a budapestiek 38 százaléka szavazna, őt követi Sára Botond a fővárosi főispán, majd a harmadik helyen szorosan mögötte Vitézy Dávid 16 százalékkal.

Tarlós István korábbi főpolgármester korábban egy interjúban azt mondta, hogy akár a kormánypárt és egy ellenzéki párt közösen is állíthat jelöltet. Ezzel arra célzott, hogy az LMP és a Fidesz közösen indítaná Vitézyt. A jelenlegi adatok alapján azonban így is vereséget szenvedne Karácsony Gergelytől és jó eséllyel hatalmas lenne a szavazók lemorzsolódása is. 

Az LMP minden áron el akarja kerülni, hogy Vitézyt összekösség a Fidesszel. A Válasz Online információi szerint ezért nem is jelentette még be hivatalosan a párt, hogy Vitézy elindul a választáson. Attól tartanak, hogy a számokat a látva a Fidesz inkább nem állítana saját jelöltet és kívülről támogatnák Vitézyt, ezért a bejelentéssel meg akarják várni, amíg a Fidesznek hivatalosan is lesz jelöltje és csak utána jelentik be Vitézy indulását.

Úgy tudni, hogy Karácsonyék belső mérései is nagyon hasonló eredményeket hoztak, és a főpolgármester környezetében a tetemes előnyt egyértelműen a városvezető verhetetlenségének bizonyítékaként értelmezik, a Pulzus-mérést megrendelő LMP-ben pedig úgy gondolják, hogy Vitézy akár nyerhet is. 

Egy – szintén az LMP által rendelt – korábbi kutatásban (mintavétel: november 27. – december 4.) Vitézy még csak 9 százalékon állt. Vagyis a volt államtitkár mostanra, azaz két hónap alatt közel megduplázta a támogatóinak számát.

Az Index biztos forrásból úgy értesült, hogy egy ennél frissebb felmérés is készült, amire már a járatritkítások körül kialakult vita eredményei is hatottak (ennek eredményét egyelőre nem ismert).

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója felajánlotta a lemondását, amit a városvezető nem fogadott el. Karácsony szerint egy rosszul megfogalmazott mondat nem írja felül a vezérigazgató „kiváló szakmai munkáját”. 

A főpolgármester továbbá a korábbi menetrend visszaállítását kérte a BKK munkatársaitól, amit a vállalat meg is tett. Ennek értelmében a cég visszavonta a járatritkítást.

“A lemondását nem fogadtam el: egy rosszul megfogalmazott mondat, ami nem tükrözi a vezérigazgató személyes meggyőződését, nem írja felül azt a kiváló szakmai munkát, amit az elmúlt években a budapesti közösségi közlekedés érdekében a BKK végzett” – fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy szerinte nem véletlenül választották meg Walter Katalint tavaly ősszel a legjelentősebb európai szakmai szövetség, az Európai Nagyvárosi Közlekedési Hatóságok (EMTA) elnökévé. „Büszke vagyok rá, hogy ilyen kiváló emberekkel dolgozhatok egy csapatban a budapesti közösségi közlekedés fejlesztésén” – tette hozzá Karácsony Gergely.

Kapcsolódó cikkek